Nieuws

Langst getrouwd

Bij het zoeken naar familieleden kwam ik de wikipedia-pagina tegen die de langst getrouwde echtparen opsomt. In deze lijst staat ook een Leene:

72 jaar: Op 14 december 2011 vierden Johan Frederik Frits Leene (geboren op 10 april 1916, en toen 95) en Dirkje L. Dits van Elten (geboren op 28 maart 1916, en toen ook 95) uit Ermelo hun 72 jaren van huwelijkstrouw. Dits overleed op 20 augustus 2012 als 96-jarige.


Girard Leene

Ellis Island is een eiland voor Manhattan in de staat New York waar alle immigratie in de VS plaatsvond. Inmiddels zijn alle(?) gegevens betreffende immigratie op Internet te vinden. Een goede reden om eens naar de naam Leene te zoeken. Dit levert 11 personen met de achternaam Leene op, waarvan er éé uit Holland aankomt: Girard Leene.

Girard Leene, woonachtig in Den Haag, komt in 1920 aan in New York en is dan 27 jaar oud. Dit is voor mij onvoldoende om hem te kunnen plaatsen. Gelukkig zijn inmiddels ook de detailgegevens over de immigratie te vinden.

rochambeau

Girard kwam aan in New York op 27 november 1920 met de SS Rochambeau. Deze stoomboot onderhield een lijndienst tussen Le Havre en New York. De Rochambeau was op 16 november vertrokken, dus de reis duurde 11 dagen.

Op het schipsmanifest staan de details van de passagiers op deze boot. Zo staat er over Girard dat hij een Racer is, frans spreekt, single is en een broer heeft die W.B. Leene die in Den Haag woont. Er staat tevens dat hij in Transit is. Volgens mij betekent dit dat hij ook weer zal vertrekken. Ook fysieke gegevens over haar (fair), borst (fair), ogen (blue) en lengte (5 feet 6 inches - 168 cm) zijn vermeld. Girard heeft tevens aangegeven noch polygamist, noch anarchist te zijn en niet van plan is aanslagen tegen de overheid van de VS te plegen.

Op de lijst staan 8 racers die allemaal als bestemming hebben Madison Square Garden voor six day race. Deze racers komen uit Vlaanderen en Nederland en zullen een maand in de VS blijven.

Het feit dat het over racers en wedstrijden gaat in Madison Square Garden geeft weg dat er hier een groep wielrenners in de VS aankomt om wedstrijden in Madison Square Garden te rijden. Het kan dan alleen maar over Gerardus Petrus Leene gaan. Hij heeft trouwens geen broer met de initialen H.W., dus of dit ook een typefout is?

In deze zesdaagse race reed Gerard samen met de italiaan Orlando Piani en zijn ze geeindigd als zesde.

Overleden

Zoals elk jaar kreeg ik weer de gegevens van onlangs overleden familieleden. Deze extract persoonlijsten bevatten gegevens over de ouders, echtgenoot en kinderen van een overledene. Deze gegevens mogen pas twee jaar na het overlijden van een persoon ter beschikking worden gesteld aan stamboomonderzoekers.

Dit jaar ontving ik deze gegevens van twee personen:

  • Janna Leene, geboren op 7 februari 1922 in Kampen en overleden op 25 december 2010 ook in Kampen. Zij was een dochter van Johan Frederik Leene en  Johanna Sellies. Zij is niet getrouwd gweest en heeft geen kinderen nagelaten.
  • Johanna Theresia Leene, geboren op  11 juni 1926 in Den Haag en overleden op 11 december 2011 in Leidschendam-Voorburg. Zij was een dochter van Petrus Cornelis Leene en Petronella Christina Elisabeth Hendrika Bosman. Zij was getrouwd met Fransiscus Wilhelmus Keurntjes en heeft 3 kinderen nagelaten.

Uiteraard mijn verlate oprechte deelneming.

VOC

Inmiddels zijn ook gegevens van de VOC online te vinden. En in deze bestanden zijn enkele Leene's terug te vinden. Helaas kan ik geen van deze Leene's een plaats in de stamboom geven. Van alle personen geboren en overleden voor circa 1812, zijn de gegevens erg incompleet en de bijbehorende gegevens (DTB-boeken) nog lang niet online beschikbaar.

VOC - Opvarenden

Interessant te zien dat in de lijst van VOC-opvarenden ook een Pieter en Cornelis te vinden zijn. Het zou me niet verbazen als deze in de Haagse tak thuishoren. De herkomst van deze opvarenden is vreemd. Plaatsen als Hingsberg, Dillegra, Dillekraa of Dellekraa zeggen mij (en Google) niets. 

Generatie terug

Dankzij een mailtje van Christiaan Steenbergen is de Haagse Leene-tak weer een generatie ouder geworden. het oudste lid van deze tak was Pieter (Petrus) Leene (1788-1843). De ouders van Pieter zijn gevonden: Cornelis Leene en Helena Bentvelsen. En het blijkt dat Pieter een zuster had: Maria (1791-1832).

Deze gegevens zijn te danken aan de burgelijke stand van Den Haag, die inmiddels steeds meer online komen. Deze gegevens zijn te vinden op WieWasWie.nl (voorheen Genlias.nl). Ik bekijk deze site af en toe om te kijken of er weer nieuwe gegevens bij zijn gekomen, maar zoals blijkt er ontsnappen mij ook zaken.

Deze nieuwe gegevens uit Den Haag hebben het me ook mogelijk gemaakt om enkele wezen onderdak in de stamboom te bieden.

Gemaakt en onderhouden door Arnaud Leene (2002 - 2023)