Y151233

In 2018 heb ik een eerste onderzoek laten uitvoeren naar de oorspong van mijn Y-chromosoom. Inmiddels is dat alweer een paar jaar geleden en er is meer kennis.

Ter herinnering het onderzoek bleef toen steken op de DNA-mutatie DF-27. Onderzoek naar archeologisch DNA wijst erop dat de persoon, die deze mutatie heeft geintroduceerd waarschijnlijk op het Iberisch schereiland woonde.

En inderdaad de geografische verspreiding van personen met deze mutatie vertoond een piek in Spanje.

DF27 geografische distributie

Sinds de DF27-mutatie hebben er veel  meer mutaties plaatsgevonden. Op YFull zijn al honderden latere mutaties te zien. Dit is veel meer dan in 2018. De vraag is dus of er een nieuwe mutatie gevonden is die met mijn DNA matcht. 

Ik heb het analyse bedrijf Yseq gevraagd om een nieuwe analyse uit te voeren met hun DF27-analyse. Deze analyse bekijkt de (belangrijkste?) mutaties na de DF-27 mutatie.

En succes!

Bij mijn DNA is de mutatie Y152744 ontdekt. Op YFull wordt dit de mutatie Y151233 genoemd. Volgens mij betekent dit dat er 10 mutaties tegelijktijd hebben plaatsgevonden. Na deze mutatie zijn er nog drie andere mutaties gevonden. De geografische distributie van deze mutatie is nog onbekend.

Y151233distributie

Op YFull zijn nu alleen een paar personen in Schotland gevonden en twee in Zwitserland. Er moet aan dit plaatje dus nog een Nederlandse tak aan worden toegevoegd.

Alle bekende wijzigingen na Y151233 zijn onderzocht, maar geen van deze is in mijn DNA gevonden. Kortom we moeten wachten op de ontdekking van andere takken voor we meer weten. Ik zal over een paar jaar opnieuw onderzoek laten doen.

Eigenlijk zou ik mijn hele DNA in kaart moeten laten brengen en ook een deelnemer worden van YFull. Dan draag ik ook bij aan verder onderzoek.


Gemaakt en onderhouden door Arnaud Leene (2002 - 2023)